Koffeinmentes kávé
Előljáróban szeretnénk eloszlatni egy elterjedt "városi legendát", miszerint van olyan növény, amely már eleve koffeinmentes kávét terem.
Ez tévedés!! Ilyen növény nincs, a koffeint a nyers/zöld kávéból vonják ki. A kérdés már csak az, hogyan? Erre három módszer létezik:
1.) Oldószeres eljárás ► a nyers kávészemeket gőzölésnek vetik alá, ekkor a sejtszerkezet megnyílik és az oldószer (etil-acetát és diklórmetán) oldja a koffeint, kimossa a kávészemből.
Hátránya az eljárásnak, hogy más értékes anyagok is távoznak a kávészemből.
2.) SWM eljárás ► ilyen eljárással kezelt kávét használ a SemiramiS Kft. Lényege a következő: vízben fellazított kávészemeket zöld kávé vizes oldatával reagáltatják, majd aktív
szénszűrőn keresztül áramoltatják. Drága, de megőrzi a kávé aromáját.
3.) CO2 eljárás ► nagyon magas nyomáson félig cseppfolyós széndioxidot reagáltatnak a kávéval. Ez a legdrágább eljárás.